Fapellet

MI A FA PELLET?
A fapellet vagy pellet-üzemanyag (vagy pellet) préselt szerves anyagból vagy biomasszából előállított bioüzemanyag. A pellet előállítható a biomassza öt általános kategóriájának bármelyikéből: ipari hulladékok és társtermékek, élelmiszer-hulladékok, mezőgazdasági maradványok, energianövények és szűzfa. A pellet a pellet-tüzelőanyag leggyakoribb típusa, és általában tömörített fűrészporból és kapcsolódó ipari hulladékokból készülnek fűrészáru marásában, fatermékek és bútorok gyártásában, valamint az építőiparban. Egyéb ipari hulladékforrások: az üres gyümölcscsokrok, pálmamaghéjak, kókuszdióhéjak, valamint a fakitermelés során eldobott fa teteje és ága. Az úgynevezett „fekete pellet” biomasszából készül, amelyet a faszénhez hasonlítanak, és amelyet a meglévő széntüzelésű erőművekben való felhasználásra fejlesztettek ki. A pelletteket fűtési értékük, nedvesség- és hamutartalmuk, valamint méreteik szerint kategorizáljuk. Üzemanyagként felhasználhatók energiatermelésre, kereskedelmi vagy lakossági fűtésre és főzésre. A pellet rendkívül sűrű, alacsony nedvességtartalommal (10% alatt) előállítható, ami lehetővé teszi nagyon magas égési hatékonyságú égetést.

MŰSZAKI:
Fa típusa Anyag: 100% fenyőfa, lucfenyő, bükkfa, fenyőfa és nyírfa
Minőségi szabvány: Pellet A1
Szín: világos sárga, sárga
Átmérő: 6 mm és 8 mm
Hossz: 3-40 mm
Nedvesség: ≤6%
Hamu: <0,5%
Fűtőteljesítmény: 5,1 kWh / kg (4400 kcal / kg vagy 18,5 MJ / kg)
Illékony anyagok: 80–85%
Kéntartalom: ≤0,03%
Térfogatsűrűség: 650 kg / m³
100% -ban természetes, környezetbarát alapanyagok: fenyő vagy keményfa,
tiszta fa
Minőség garantált

Mi az a fapellet?
A fapellet egy őrölt fadarab, kiszárítva és a zöld fa energiaszükségletének kétszeresére összenyomva. A megnövekedett sűrűség mellett a pellet magasabb fűtőértékkel, olcsóbb szállítási költségekkel, jobb tárolással és logisztikával, valamint automatizált kezeléssel rendelkezik. A fapelletüzemanyag lényegében a fosszilis tüzelőanyagok, például olaj vagy földgáz helyettesítőjévé válik.

Fapellet Előnyök:
- A pellet megújuló és fenntartható hő- és energia-üzemanyag, 100% -ban szálas rostból készül.

- A pellet szén-semleges. 

- Kevesebbet fizet, mint a fosszilis tüzelőanyagokért. A fapellet ára sokkal stabilabb, mint a fosszilis tüzelőanyagok egyre növekvő ára.

 

Milyen a pellet összehasonlítása?
Fűtéshez egy tonna fapellet megegyezik…
- 120 liter fűtőolaj
- 170 gallon propán
- 16 000 ft3 földgáz
- 4775 kWh villamos energia

Fapelletek alkalmazása és a biomasszapelletek használata:
A fapelletek alkalmazása világszerte kiterjedt, és a biomasszapelletek felhasználása látható a mindennapi életben. A fapelletet valójában mezőgazdasági vagy erdészeti hulladékokból készítik, például szalmából, fűrészporból, bagassból, földimogyoró héjából, napraforgómagból, fűrészforgácsból, gabona szárból és szalmából. A pelletüzemanyagot zúzás, szárítás, keverés, pelletálás, hűtés, átvizsgálás és csomagolás révén kell feldolgozni. A biomassza pelletét széles körben használják új zöld energia üzemanyagként, amelyet elsősorban fosszilis tüzelőanyagok (szén, benzin és földgáz) helyettesítésére használnak, és főként a következő iparágakban alkalmazzák:

1. Fapelletek ipari felhasználásra
A biomassza-anyagnak a pelletálási folyamat nélkül csak alacsony termikus értéke, mégis magas üvegházhatásúgáz-kibocsátása van, például szén-dioxid és kén-dioxid, amelyek az ózon elpusztítója. A biomassza anyag ipari felhasználásáról beszélve, a felhasználás mértéke meglehetősen széles, és a levegőszennyezés kérdése egyre intenzívebbé válik. A pellet alkalmazása azonban megoldja a problémákat. Ezenkívül a biomasszapelletek széles körű felhasználása növeli a biomassza-hulladék anyag hőértékét a fűtés során, és a szennyezőanyag-kibocsátás jelentősen csökken. Ezért az energiaszerkezet átalakulása a fosszilis tüzelőanyagokból biomassza-pellet-felhasználásba teljes lendületben fejlődik. Mint világszerte láthatjuk, hogy egyre több ipari erőmű átalakul CHP modellekbe, amelyekben a biomasszapellet nagy szerepet játszik.

2. A fapelletek népszerűek a kis kemencékben a háztartási fűtési rendszerekhez és a melegvízellátáshoz.
A fapelletek alkalmazása általában megfigyelhető az egész Európában és Észak-Amerikában, különösen Észak-Európában. A biomassza-pellet régóta lenyűgözően került felhasználásra. A két régió vált a biomassza pellet energiafelhasználásának előfutáraivá, és egyre inkább kis méretű pellet-felhasználás virágzik, mivel a nagyléptékű pellet erőművek már régóta az oroszlánrészét képviselik a biomassza pellet piacán. Kis biomassza-pelletüzemű kemence a legjobb megoldás háztartási fűtési rendszerekhez és melegvízellátáshoz. 

Úgy tűnik, hogy a pellet-kereskedelem gyors növekedése várható