LVL

LVL 
Az ókorban a fa volt az egyik legkeresettebb és legszélesebb körben alkalmazott építőanyag. Minden fajta előnye ellenére a fa számos jelentős hátránnyal rendelkezik, mint például a rothadásra való hajlam, az éghetőség, a geometriai instabilitás a páratartalom változása esetén, a csomók és fahibák miatti szilárdsági veszteség, az elégtelen sűrűség, a lineáris méretek korlátozása, deformáció. nedves környezet, ellenőrzés, zsugorodás stb.

Mindezek a hátrányok mindig korlátozták a fa felhasználásának az építésben alkalmazási körét. A fafeldolgozás új hi-tech módszerei abszolút megváltoztatják ennek az anyagnak a tulajdonságait, és lehetővé tették faalapú termékek létrehozását, amelyek megsokszorozzák a fa összes előnyeit és szinte nullára csökkentik annak minden hátrányát.

Ezek az anyagok alapvetõen új tulajdonságokkal büszkélkedhetnek, amelyek lehetõvé teszik a fatermékek alkalmazását olyan alkalmazásokban, amelyekről csak álmodhattak. Ezek a csúcstechnológiai fejlesztések adták a rétegelt furnért.

A LVL (laminált furnér fűrészáru) technológiailag továbbfejlesztett, nagy szilárdsági szerkezetű faalapú anyag. A bonyolult technológiai folyamat homogén anyagot eredményez, amelynek teljesítménye egyedi. A LVL tulajdonságai jelentősen meghaladják a tömör fa, a ragasztó és a kiváló minőségű fa tulajdonságait.

A LVL előállításához használt fő nyersanyag különféle fafajú furnérok (fafajok és ezek keverékei gyártónként különböznek). A „LVL” kifejezést az 1960-as években vezette be a Wayerhauser (amerikai cég), aki kifejlesztette ezt a terméket és elindította az első LVL gyártósort. Most a LVL-t jogosan tekintik a legjobb faanyagnak a technológia, a megbízhatóság és a teljesítmény szempontjából.

Kiemelkedő tulajdonságai miatt a LVL az építés során jelenleg alkalmazott legfejlettebb  technológiai termékek közé tartozik.

Az LVL egyedi szilárdsági tulajdonságokkal rendelkezik, például MOE (rugalmassági modulus) 24% -kal magasabb, mint a szilárd lucfenyőnél, míg MOR (hajlítószilárdság) kétszer olyan magas. Ezek a fizikai tulajdonságok biztosítják a LVL termékek nagy teherbíró képességét kisebb keresztmetszeteken, ami viszont jelentősen csökkenti a szükséges fűrészáru teljes mennyiségét.

Ezek a magas jellemzők a LVL előállítási folyamat számos sajátosságához kapcsolódnak, amelyek biztosítják, hogy az anyag szerkezetében ne legyenek természetes fahibák.

Laminált szerkezetének és gyártási technológiájának köszönhetően a LVL teljesen homogén anyag, hosszirányban megváltoztathatatlan mechanikai tulajdonságokkal és folyamatos teljesítménnyel, szezonális tényezőktől függetlenül. Vagyis egy homogén szimmetrikus szerkezetű anyag, amely teljes élettartama alatt nem változtatja meg teljesítményét.

A hagyományos faanyagokon kívül a LVL termékek képesek a pontos lineáris méretek fenntartására az évszakos tényezők, a környezeti és éghajlati viszonyok ellenére is. A LVL nem vetemedik meg, ha nedvességnek van kitéve, minimális természetes zsugorodást biztosít, és gyakorlatilag nem szívja fel a nedvességet. Ezért az LVL  nedves környezetben változatlan marad.

A LVL lineáris méretek stabilitása biztosítja az alkalmazkodó alkatrészek nagy pontosságát, amely a LVL struktúrák tartósságának és tartós vonzerejének alapját képezi, szemben a duzzanatra és összehajlásra hajlamos szilárd fatermékekkel. A fém és a vasbeton mellett a LVL nagyobb ellenállást kínál a korrozív anyagokkal, például vízgőzökkel, ammóniával, sós gőzökkel stb. Ezért elengedhetetlen a vízi parkok, uszodák, mezőgazdasági és ipari építmények építéséhez.

A LVL jobb tűzállósággal büszkélkedhet a szokásos gerendákhoz képest. Ezt többrétegű furnérréteggel és az anyag kisebb porozitásával érik el. A fenol-formaldehid gyanta semleges az oxidációval szemben, és nem támogatja a gyulladást. A nagy sűrűség és a repedések hiánya megakadályozza a tűz terjedését és az anyag belső hőhatásait. A LVL teszt eredményei igazolják az anyag azon képességét, hogy 300–30 ° C-on 30–60 perc alatt megőrizze tulajdonságait. A megadott hőmérsékleten a sugarat lassan és 0,6 mm / perc sebességgel és széleken 1 mm / perc sebességgel lassan töltik.

A LVL jelentősen javítja és felgyorsítja az építési technikákat, lehetővé téve a hegesztés elkerülését és a könnyebb emelőgépek használatát az építkezésen.

A LVL ára valamivel magasabb, mint a többi faanyag átlagára. A LVL alapú termékek azonban akár tíz év alatt is megtartják geometriai tulajdonságaikat, ami természetesen igazolja a gyártó költségeit. Ellentétben az olyan szokásos építőanyagokkal, mint a fém és a vasbeton, a LVL optimális teljesítmény / súly arányt mutat.

Ez a tényező különös jelentőséggel bír az alacsony építésű épületeknél, mivel megfelelő erőtartalékkal,